Autor Wiadomość
Mglisty
PostWysłany: Nie 20:04, 03 Wrz 2006    Temat postu: Chłodnik rybny

Składniki:

1 kg ugotowanych ryb różnych gatunków,
3 łyżki śmietany,
2 czerwone buraczki średniej wielkości,
kwaszony ogórek,
1 jajko ugotowane na twardo,
sól,
pieprz,
1.5 l kwasu chlebowego lub buraczanego.

Sposób przyrządzenia:

Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Ugotowane ryby obrać ze skórki, usunąć kręgosłupy oraz ości. Połowę kwasu chlebowego lub buraczanego zagotować z solą i gorącym płynem zalać buraczki. Ostudzić. Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem. Wymieszać i na krótko wstawić do lodówki. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group